Jak poznać rower po wypadku?

Awatar użytkownika
Reset
Gaduła
Gaduła
Mieszkam w: Konstantynów Łódzki

Jak poznać rower po wypadku?

Post autor: Reset »

Czy jest jakiś sposób aby rozpoznać czy rower jest po wypadku? zakładając taką sytuację że idziemy i chcemy kupić używany rower (są tacy co kupują) widzimy o ten rower całkiem ładnie wygląda ma amorka z przodu myślimy podoba mi się.... kupię go. No właśnie i teraz pytanie jak poznać czy rower był po jakimkolwiek wypadku?
Wiadomo są na tym świecie spece którzy rower powypadkowy potrafią tak odpicować że się nie pozna, hmmm a rama? ten pseudo fachowiec który odpicował ten rower również sam spawał ramę, a wiadomo ramę trzeba umieć odpowiednio zespawać. I my kupując taki rower nie wiemy że ten rower był pospawany przez sprzedającego ten rower.

Czy ktoś wie jak to poznać czy była mechaniczna ingerencja? piszcie bo wydaje mi się że jest to ważny temat.
Awatar użytkownika
Maksiu
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Mieszkam w: Łódź

Re: Jak poznać rower po wypadku?

Post autor: Maksiu »

Moim zdaniem warto przyjrzeć się jak są spawy zrobione, duże nierówności mogą świadczyć o ingerencji, ale dużo zależy od fachowca który to robił. Zwrócił bym też uwagę na lakier, w sensie czy jest oryginalny czy cały malowany. Jeśli był przemalowany to może być jakiś znak że rama miała większe otarcia czy odrapania bądź wdarła się solidna korozja. Wtedy, ja przynajmniej, bym odpuścił taki zakup.
Rysami czy drobnymi uszkodzeniami lakieru to nawet bym się nie przejmował. Sam kiedyś dbałem i chuchałem na swój rower ale po n-tej wycieczce po lesie i innych mniej przyjaznych terenach doszedłem że to nie ma sensu. Kamyczki zawsze Cię znajdą :) Poza tym już używany i dość często eksploatowany rower ma też swój urok. Co kto lubi.
Warto też zwrócić uwagę na cenę i porównać z innymi ofertami tego samego modelu, jeśli będzie wyjątkowo atrakcyjna bo sprzedający "wyjeżdża" bądź " pilnie potrzebuje gotówki" itp. to powinna nam zaświtać czerwona lampka.
Redzio

Jak poznać rower przed zakupem czy rower był uszkodzony

Post autor: Redzio »

Myślę że bardzo pomocny filmik.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=j41bIrtk7l8[/youtube]
Zablokowany