Założenie własnej działalności

Luźne rozmowy niekoniecznie o rowerach.
Awatar użytkownika
sasemel
Maniak
Maniak

Założenie własnej działalności

Post autor: sasemel »

Chce założyć własną działalność związana z doradztwem i szkoleniami BHP (usługi opodatkowane i nieopodatkowane). Do tej pory pracowałam na etacie ale sytuacja się zmienią i chce zacząć działać sama.
Na chwilę obecną nie mam jeszcze klientów dlatego chciałabym ograniczyć koszty do minimum.
Mam więc do was pytanie w kwestii księgowości czy możecie polecić jakiś program który ułatwi powadzenie własnej księgowości? A może uważacie że nie warto oszczędzać na obsłudze przez biuro i powinnam zostawić tą kwestie specjalistom?
Awatar użytkownika
potowkaszosowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Imię: Potka

Re: Założenie własnej działalności

Post autor: potowkaszosowa »

Prowadziłam działalność przez wiele lat, nie miałam skomplikowanych spraw i korzystałam z internetowej księgowości w ifirmie. Jeśli zdarzały się trudniejsze tematy, to łączyłam się ze specjalistą online. Nie mam nic do zarzucenia. Ja byłam zadowolona, ale to było 2/3 lata temu, więc nie mogę ręczyć, że nadal jest OK :D Z tego, co pamiętam to wychodziło dosyć spoko cenowo. Jeszcze od siebie dodam - może zanim przejdziesz na 100% własną działalność, spróbuj nagrać sobie kilku klientów, dzięki temu będziesz mieć trochę większy spokój w głowie jak przyjdzie do płacenia ZUSu itd. Pamiętaj, że na start są jakieś ulgi z ZUSem. Nie wiem, jak jest teraz, ale warto się rozeznać ;)
ODPOWIEDZ